Verschillende Soorten Keukenkasten En Waarvoor Ze Worden Gebruikt

De Verschillende Soorten Keukenkasten En Hun Gebruik

De meeste snijklussen in de keuken zijn haalbaar met een goed koksmes. Dat gezegd hebbende, een mes dat speciaal voor een bepaald doel is gemaakt, kan het snijden gemakkelijker en nauwkeuriger maken. De juiste messen kunnen iemand aanmoedigen om voedsel met vertrouwen en creativiteit te bereiden: u hoeft zich geen zorgen te maken over hoe u een snee het beste kunt aanpakken.

Dit artikel is bedoeld om de meest populaire soorten keukenmessen te introduceren en de taken die ze moeten uitvoeren vanuit de keuken. Je leert wat je wel en niet in je messencollectie mag opnemen.

Soorten Keukenmessen

Er zijn waarschijnlijk meer dan een dozijn verschillende soorten keukenmessen, een paar veelzijdig, andere voor slechts één specifiek gebruik.

De 11 messen op deze lijst zijn de meest populaire messen voor het dagelijkse koken en het serveren van voedsel. Zij zijn degenen die de kern vormen van zowel professionele als thuiskokmessencollecties.

De Onmisbare Messen In Je Keuken

1. Koksmes

Ook wel koksmes genoemd, dit is het belangrijkste mes in je keuken.

Het koksmes heeft meestal een breed lemmet dat op een bepaald punt taps toeloopt, waardoor het heen en weer kan schommelen voor snel hakken. Het kan ergens tussen de 6 en 30 cm lang zijn – de grootte kan worden gekozen rekening houdend met hoe groot de handpalmen van de kok zijn.

Een koksmes kan gesmeed of gestempeld zijn, maar de beste keukenmessen zijn meestal gesmeed. Omdat het regelmatig moet worden gebruikt, wordt het normaal gesproken geleverd met een volledige tang – het basisgedeelte van het mes strekt zich uit in de lengte en breedte van de handgreep van het mes. Dit garandeert een betere duurzaamheid en stabiliteit dan een gedeeltelijke tang.

Het koksmes kan voor bijna alle snijtaken in de keuken worden gebruikt, van het snijden van kip tot het hakken van wortelen. Daarom is het een musthave in elke collectie keukenmessen.

Als koning in de keuken bepaalt ook het koksmes min of meer welk slijpapparaat je moet gebruiken. Idealiter zou je slijper harmonieus moeten zijn met al je messen, maar zodra de messen uit verschillende collecties komen, zou de slijper in ieder geval moeten werken aan het materiaal, de slijping en de randhoek van deze koksmessen. Lees onze koopgids en reviews van de beste messenslijpers uit 2021 om erachter te komen hoe je de juiste vindt.

2. Santokumes

Het Santokumes is een Japanse versie van het Westerse koksmes. Het is iets korter en dunner en kan door een paar koks worden gebruikt in plaats van het koksmes, vooral degenen die de voorkeur geven aan een kleiner, lichter mes.

Santoku betekent drie deugden, namelijk snijden, in blokjes snijden en hakken. Dit mes is een allrounder en kan bijna alles wat een gewoon koksmes kan.

Door een horizontaal lemmet stenigt hij niet op de buitenplank. Dit maakt het minder geschikt voor het fijnhakken van kruiden, maar een betere keuze voor dunne plakjes groenten.

De Santoku wordt soms gemaakt met een holle rand. Dankzij de kuiltjes in het mes kan het vlees, vis en andere zachte en taaie materialen snijden zonder dat het voedsel eraan blijft plakken en de snelheid en precisie van het trimmen verminderen.

3. Gereedschapsmes

Het mes is tussen de 4 en 18 cm lang en wordt meestal gebruikt voor het snijden van voedsel dat te klein is voor een koksmes.

Het is niet geweldig voor het hakken of snijden van grote voorwerpen, maar dankzij het smalle mes en de kleine punt kan het taken zoals dunner snijden, trimmen en fileren zelfs beter aan dan een koksmes.

4. Keukenschaar

Hoewel scharen technisch gezien geen soort messen zijn, kunnen ze worden gebruikt in plaats van een mes. Keukenschaar is een set scharen met dikke en sterke messen om verschillende voedingssubstanties te verzorgen. Ze zijn handig voor het knippen van kruiden, het snijden van kip, het bereiden van vis, octopus en vele andere snijwerkzaamheden. Voor veel thuiskoks zijn ze favoriet bij het snijden van pizza.

Sommige scharen die speciaal zijn ontworpen voor het snel snijden van groene ui of andere kruiden, hebben mogelijk meer dan één mes. De messen van die scharen zijn echter meestal dun en zwak. Bovendien kost het slijpen meer moeite dan gewone scharen, die zelf al kieskeurig zijn over welk type messenslijper eraan werkt.

De Nice-to-haves

Dit soort keukenmessen zijn artikelen voor eenmalig gebruik die zijn bedoeld voor nogal specifieke toepassingen.

5. Uitbeenmes

Het uitbeenmes wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt voor het scheiden van vlees van het bot, het fileren van vis en het versnijden van vlees. Kleinere uitbeenmessen kunnen ook worden gebruikt in plaats van een schilmesje voor het schillen en snijden van groenten.

Uitbeenmessen zijn typisch ongeveer 3 tot 20 cm lang, met licht variërende bladbreedtes. De messen kunnen flexi, semi-flexi of stijf zijn, waarbij stijve messen het populairst zijn onder thuiskoks vanwege de verbeterde precisie van de snede.

6. Broodmes

Broodmessen worden gebruikt voor het snijden van brood, gebak en soms vlees, gevogelte en zeevruchten. Ze zijn zo gemaakt dat je door het brood kunt kijken zonder erop te duwen of te knijpen.

Het broodmes is gemaakt om enorme stukken voedsel te snijden en is eigendom van het langere spectrum van keukenmessen. Hij kan tussen de 7 en 25 cm lang zijn. Het blad is smal en recht (dwz zonder buik), en is altijd gekarteld, met grote tanden in elkaar.

7. Hakmes

Het hakmes is meestal het omvangrijkste en zwaarste mes uit de keuken.

Een normaal hakmes heeft een volledige tang, een dikke rug en een zeer breed lemmet met weinig of geen buik. Dankzij dit ontwerp kan hij in een hakbeweging door botten, vlees en harde en dikke materialen zoals pompoen of pompoen snijden.

Met een breed en dik mes is het hakmes ook ideaal voor het kloppen en verpulveren van vlees, gevogelte en vis en het pletten van knoflook.

8.

Schilmesje

Als je graag garnituren maakt voor je eten en drinken, is het schilmesje een noodzaak.

Een schilmesje wordt over het algemeen geleverd met een dun lemmet van 3 10 cm met een spitse punt. Het kan worden gebruikt voor het schillen en snijden van groenten en fruit, en het verwijderen van overtollig vet met grote precisie.

De meest voorkomende stijlen van schilmessen zijn de speerpunt, schaapsvogels en de snavel van vogels, genoemd naar de vorm van de punt.

9. Steakmes

Ook wel tafelmessen genoemd, steakmessen zijn kleine messen die aan tafel worden gebruikt om gekookt voedsel te krijgen.
Ze zijn geweldig voor rundvlees, kip en vis.

Steakmessen kunnen gekartelde, half getande of niet-gekartelde voordelen hebben. Gekartelde steakmessen blijven langer scherp zonder te slijpen of in de was te zetten. Niet-gekartelde messen worden sneller bot, maar zijn ook makkelijker te slijpen.

10. Nakiri Bocho

De Nakiri bocho is een mes in Japanse stijl dat voornamelijk wordt gebruikt voor het snijden van groenten. Het heeft een dun en breed mes en vierkante uiteinden.

Omdat het gemaakt is voor het hakken van groenten, heeft het mes een heel lang recht lemmet. Hierdoor snijdt hij gemakkelijk lange groenten (bijvoorbeeld aubergines of wortelen) doormidden. Het is het mes dat je moet gebruiken als je dunne stukjes wilt maken van citroen, zure kalebas of tomaten.

11. Filetmes

Dit mes lijkt veel op het uitbeenmes. Er zijn echter subtiele verschillen tussen de twee.

Omdat een uitbeenmes bedoeld is om vlees van het bot te verwijderen, is het meestal dikker en heeft het een beter uithoudingsvermogen. Het fileermes is ondertussen gemaakt om dunne visplakken te snijden en is dus meestal dunner, meer en veel elastischer .

De verschillen zijn zo klein dat de 2 messen elkaar in de meeste gevallen kunnen vervangen. Messenmakers mengen soms beide, vandaar de opkomst van het uitbeenhaasmes. Als u een expert bent in het uitbenen van sashimi of kip, ziet u waarschijnlijk de verschillen. Anders dan dat, zouden beide geschikt moeten zijn voor informeel thuis koken.