We zouden urenlang kunnen discussiëren over de houtskool-gasbarbecue- competitie. Dit is tenslotte een van de meest besproken gesprekken voor grillers wanneer het onderwerp verschuift naar BBQ-superioriteit.

Voor elke enthousiaste griller, als je er geen kiest, dan moet het een andere zijn. Vaker wel dan niet, verdedigen grillers hun keuzes door overtuigende gevallen en plausibele argumenten te creëren – allemaal eerlijke dingen, niet minder.

Zie voor deze inzending hoe deze 2 soorten BBQ het tegen elkaar opnemen op basis van verschillende criteria. Elke grill heeft zijn eigen sterke en zwakke punten en zou ze allemaal onthullen omwille van de grillers.

Verschillen Tussen Houtskool En Gasgrills

In zekere zin is het vergelijken van houtskool en gasgrill marginaal de vettere variant van het tijdloze appel-sinaasappelcontrast.

In het begin zijn de titels zelf indicatoren dat de twee soorten barbecues een wereld van verschil zijn.

Hoewel beide grills kenmerkende voordelen hebben, vertonen ze ook gebreken – even subtiel en opvallend. Spoiler alert: geen van al die grills is ideaal. Maar ze zijn zeker in voor strijd in sommige specifieke scenario’s, of zijn in staat om aan bepaalde behoeften of eisen te voldoen.

Hoewel het bijna onmogelijk is om een algemene beslissing te nemen, kunnen we dingen opsplitsen in kleinere criteria waarbij de 2 grills het tegen elkaar opnemen. Zo bepaal je zelf welke grill bij al jouw vakjes past.

Populariteit & Prijs

Voorafgaand aan de ontwikkeling van hoogrenderende energie en innovatieve verwarmingsgizmo’s, regeerden houtskoolgrills oppermachtig en behielden ze de enige titel van de ultieme barbecue. Zelfs tot nu toe blijven ze populair onder BBQ-gemeenschappen – dat wil zeggen iets of twee over hun tijdloosheid.

En vaker wel dan niet, is de allereerste aankoop van elke griller een standaard, conventionele houtskoolgrill. Het is een goedkope en ongecompliceerde manier om je vaardigheden te oefenen en je zelfvertrouwen tot op zekere hoogte te vergroten voordat je je aan iets duurder of serieuzer begeeft
.

Naarmate de zaken in de loop van de tijd echter beter worden, verliezen houtskoolbarbecues nu geleidelijk terrein aan gasbarbecues.

Gasbarbecues worden steeds prominenter en veel aantrekkelijker voor grillers met een opmerkelijk gebruiksgemak en tal van extra’s . Ze zijn te koop in verschillende prijsklassen, afhankelijk van welke functies je nodig hebt en hoe groot je budget is.

Maar één ding is zeker: ze zullen waarschijnlijk niet goedkoop zijn.

Gasbarbecues kunnen honderden of zelfs duizenden dollars opleveren, veel duurder dan houtskool, gezien hun gecompliceerde installatie en configuraties die nodig zijn om te werken. Maar dat weerhoudt grillers er nauwelijks van om te kopen, aangezien u het een waardevolle investering kunt noemen die zich op de lange termijn terugbetaalt.

Verwarmingscapaciteit

Gezien hoe de twee grills op brandbare brandstoffen werken om open vuur te produceren, delen ze vrijwel exact hetzelfde verwarmingsvermogen , en deze beoordeling komt dicht genoeg in de buurt.

De essentie is hoe meer brandstof je erin stopt , hoe heter de vlammen worden . Behalve direct boven het naakte vuur te schroeien , zijn de twee grills ook bedreven in indirect grillen – perfect voor grote, stevige items om hun weg naar perfectie te voeden, zoals ribben, borstvogels of verschillende soorten vogels.

Naast de (bijna) gelijke verwarmingsprestaties heeft elke grill iets extra’s te bieden wat de andere niet kan.

Houtskoolgrills accentueren de smaken van het voedsel door ze samen met rook te infuseren/doordrenken . Op die manier zullen steaks ook marineren met een houtgebrande geur en die kenmerkende roze rookkringen tussen de vezels behouden, zolang je ze maar op de juiste manier kookt.

Daarnaast kun je experimenteren met verschillende soorten gearomatiseerde houtsnippers . De opties en mixen zijn geheel aan een culinaire creativiteit en tot uw beschikking: hickory, mesquite, appel, kers, pecannoot, walnoot, kers , en wat al niet.

Maar de wisselwerking is de waanzinnige hoeveelheid rook die vrijkomt door brandende brokken briket en houtsnippers . Veel damp inademen is behoorlijk ongezond, dus houd hier rekening mee.

Wat betreft gasgrills: aangezien de brandstoffen schoon branden , verbranden gasgrills brandstoffen efficiënt en met een hoog rendement . Zo wordt rook tot een minimum beperkt .

Hoewel het rookvermogen enigszins inferieur is aan dat van houtskoolgrills, proberen gasgrills dit te redden door gebruik te maken van
hittebescherming – gelegeerde platen die de branders bedekken tegen vetspatten en sappen – en aanrechtrokers . U kunt zelfs
verschillende zijvaatwassers
of infraroodverwarmers op de sommige gasgrillmodellen ook.

Hoewel de definitieve winnaar onduidelijk blijft, is één ding zeker: beide grills bieden veel meer verwarming dan die grills.

Temperatuurregeling

Gasgrills bieden fijnafstemming van de temperatuur met uiterste nauwkeurigheid en eenvoud van de controller : draai gewoon aan de knoppen/draaiknoppen om de grootte van de vlammen naar wens aan te passen. Het vuur aansteken / doven is even moeiteloos, snel en probleemloos.

Om hun kansen bij kopers verder te vergroten, hebben gasbarbecues vaak een korte voorverwarmtijd – een grote zegen als je snel een snelle maaltijd moet bereiden. Het voorverwarmen duurt niet langer dan een paar minuten wachten, en het is vrijwel niets in vergelijking met de moeite om de aangestoken kolen te vinden.

Wanneer gasgrills heet worden, blijven ze heet . Deze grills houden de temperatuur constant – of houden veranderingen in ieder geval onder controle.

Wel jammer dat houtskoolgrills niet dezelfde gemakken kunnen bieden. Je kunt in ieder geval allerlei soorten gedoe verwachten bij het wijzigen van temperaturen.

Het aansteken van kolenbrokken levert op dit moment op zichzelf al genoeg problemen op. De procedure kost 10 minuten ongeveer een half uur om gewoon zwakke sintels en intermitterende vonken te maken.

Hoewel een houtskoolstarter een goedkope en gebruikelijke methode is om een vuur te maken, kost het veel tijd en moeite .

Schoorsteenstarters zijn een veel voorkomende manier om de vlam aan te wakkeren, zij het dat het tijdrovend is.

Andere snellere methoden omvatten elektrische houtskoolstarters, steekvlammen en lichtere vloeistoffen . Hoe sneller ze ook zijn, wees toch voorzichtig – mogelijke verwondingen en brandgevaar doen zich voor.

Op het moment dat de steenkool wordt aangestoken, heb je geen minuut meer om te luieren: je zult constant de steenkool verzorgen/opstoken om de vlam gaande te houden.

Een bepaalde hoeveelheid zuurstof moet zorgvuldig worden gecontroleerd en gevolgd tijdens het koken om ervoor te zorgen dat het vuur optimaal is. Het geheim om het barbecueën met houtskool onder controle te houden, is het vinden van de juiste balans: de kolen mogen niet worden uitgehongerd door zuurstof, maar ook niet overvoerd worden .

  • Te weinig zuurstof de steenkool zorgt voor meer rook en dooft uiteindelijk de vlammen
  • Te veel zuurstof: de vlam heeft een te grote controle, de grill raakt oververhit, grote opflakkeringen en ongelukken doen zich voor.

Koken met houtskoolgrills vereist veel vaardigheden, die belangrijk zijn om een pitmaster te zijn.

Maar wat ons uiteindelijk stoort, geen conclusie, is dat de temperatuur niet onmiddellijk verandert . Eindelijk en langzaam zouden de effecten optreden, maar af en toe zijn de verschillen niet eens merkbaar voor de ongetrainde ogen.

Premium houtskoolgrills proberen deze situatie te verbeteren door in hoogte verstelbare roosters te gebruiken om het kolenbed in de richting van het rooster te verhogen/verlagen. Hoewel het idee wordt gewaardeerd, kan deze lay-out alleen zo veel helpen.

Aangezien er geen nauwkeurige temperatuurregelaar is , kunt u alleen de ventilatieopeningen of tochtdeuren openen / sluiten om de atmosfeer in het kolenbed toe te laten / te beperken. Ons advies is om geduldig te zijn en in geen geval als u de veranderingen overcompenseert om de zaken te versnellen.

Dit geldt vooral als je kookt met keramische grills, ook wel kamado-grills genoemd. Deze grills zijn geen typische houtskoolgrills, maar ze gebruiken nog steeds houtskool; vandaar waarom staat.

En laat ons niet eens beginnen over het blussen : nadat de feesten allemaal zijn ingepakt, moet de steenkool volledig worden afgekoeld voordat hij wordt weggegooid – door te slapen met water of onafhankelijk van elkaar te koelen. Hoe dan ook, het is weer een wirwar die je moet opruimen, alsof de vette smurrie in de grill al niet voldoende is.

Schoonmaakgemak

Wanneer het schoonmaken van de klok slaat, hebben beide grills hun aandeel vuil en roet. Onder normale omstandigheden kunt u de buitenkant en de verwijderbare elementen zoals gewoonlijk reinigen – standaard afwasmiddel en een beetje elleboogvet zouden de meeste rommel moeten verhelpen, zelfs de meest hardnekkige vlekken zouden eraf komen met speciaal, universeel schuim of geformuleerde reinigingsmiddelen .

Maar koken met houtskoolgrills betekent dat je te maken krijgt met as, roet en verbrand voedsel – alles dat door het rooster valt en zich verzamelt van het kolenbed. Het omgaan met deze resten is echter vrij eenvoudig:

  • Zeef door de as voor onverbrande kolenballen en verzamel ze met een stevige tang. Indien nodig weggooien of hergebruiken.
  • Koel de as af – eventueel doven met water of aan de lucht drogen – totdat u alles veilig kunt stofzuigen.
  • Reinig andere onderdelen zoals gewoonlijk. Hier zijn onze uitgebreide instructies over de beste manier om een barbecue schoon te maken.

Voor gasbarbecues vormen ze in het begin geen grote schoonmaakproblemen, maar dat zal te zijner tijd wel gebeuren. Binnenin gasbarbecues bevindt zich een vetopvangbak die grillresten opvangt – vet, vleessap en verkoolde stukjes die afnemen via roostercafés – waardoor reinigingspogingen voor u worden verminderd.

Geweldig.

Maar op de een of andere manier zouden, als kleinere deeltjes uit de bak ontsnappen, ze verder in de kookdoos vallen en via de gaten hun weg naar de branders vinden. En dit brengt een reeks problemen met zich mee.

Als het lang niet wordt schoongemaakt, coaguleren vuil en smurrie en verstoppen de branderbuizen , waardoor de prestaties en levensduur van de grill ernstig worden belemmerd . Als je verder verwaarloost, zijn de grills zo goed als vernietigd vanwege tal van variabelen:

  • Roestophoping door slecht onderhoud en verbindingen,
  • Verstopte branders door grillresten & spinnenwebben,
  • Schimmelopbouw door ongebruik en vocht (van regen, dauw (en sneeuw).
  • Aangekoekte roosters van restjes.

Uiteindelijk zult u in de toekomst alles van binnenuit grondig moeten reinigen, wat betekent dat u alle onderdelen van de grill apart moet nemen, ze een zeepachtig bubbelbad moet geven, volledig moet drogen en alles in de juiste volgorde weer in elkaar zet. Het is aan te raden om het met een interval van twee tot drie maanden uit te voeren om de openingen goed geventileerd en alles brandschoon te houden.

Draagbaarheid

Aangezien barbecueën een van de zeer populaire kampeer- en buitenactiviteiten is, proberen fabrikanten manieren te vinden om hun grills zo mobiel en veelzijdig mogelijk te produceren.

Behalve voor aardgasgrills – die moeten worden beperkt tot een vooraf bepaalde plek en ook omvangrijk voor reizen – kun je tegenwoordig zwenkwielen of wielen op grills verwachten, ongeacht de brandstoftoevoer. De extra vrijheid zal alle gaten in de wereld maken zodra het weer het grillfeest probeert te ondermijnen.

Daarnaast zijn er compacte en draagbare grills die u in uw voertuig of een camper kunt plaatsen voor roadtrips. Ze kunnen mooi op elk vlak oppervlak zitten, zoals het aanrecht of tafelblad, en nemen niet te veel ruimte in beslag.

Veiligheid

Beide grills zijn onderhevig aan belangrijke opflakkeringen met vet voedsel. Vet en sap uit vlees druppelen van roosterstaven en in open vuur, barstend in abrupte en gewelddadige vuurballen die grillers overrompelden. Uitbarstingen als deze zijn zeer gevaarlijk voor iedereen in de buurt.

Flare-ups zijn grote zorgen en ze zijn niet iets om mee te rommelen.

Flare-ups zijn een veelvoorkomend thema dat veel grillers op de een of andere manier kunnen ervaren. Tegenmaatregelen om flare-ups te krijgen, worden door fabrikanten serieus genomen. Op gasbarbecues kun je
metalen platen zien zweven boven de branderbuis, ook wel
smaakrepen of hittetenten genoemd
. Deze platen beschermen de branderopeningen tegen kleine druppeltjes vet en olie die van bovenaf komen, waardoor de brander op maximale capaciteit en zonder enige obstructie blijft werken.

Op het gebied van houtskoolgrills is er geen productieve methode om het vuur onder controle te houden, afgezien van het deksel.

Een ander noemenswaardig punt van zorg bij het koken met kamado-grills is backdrafts – intense uitbarstingen van vuur vanwege een plotselinge instroom van zuurstof bij het volledig openen van het deksel. In zekere zin lijkt een backdraft een beetje op een opflakkering, maar het verschil zit hem in de manier waarop het vuur uit de hand loopt: de ene verbrandt vet terwijl de andere zuurstofrijk gas is.

Om backdrafts tegen te gaan: open en sluit het deksel een paar keer beetje bij beetje voordat u het volledig opent . Dit proces – het boeren van de grill genoemd – introduceert geleidelijk zuurstof in de grill, waardoor wordt voorkomen dat het vuur oncontroleerbaar escaleert.

Aangezien opflakkeringen een veel voorkomend motief zijn tijdens het barbecueën dat uiteindelijk op de een of andere manier zal optreden, laten we proberen de dingen veilig te houden voor grillers. Onze suggestie: snij het vet eraf en verwarm de grill goed voor voordat je gaat koken

Extra Kenmerken

Dit is het deel waar een gasbarbecue laat zien waarom het de aankoopprijs van zijn rijke arsenaal zeker waard is.

Afgezien van immense kookkunst, biedt een gasgrill een fantastisch gevoel van comfort en gemak voor degenen die het BBQ-station voor een langere periode bemannen. Gasgrills worden vaak geleverd met een breed scala aan add-ons, zoals:

  • Op deksel gemonteerde thermometer,
  • Rotisserie-systeem voor vogels,
  • Bijzettafels voor specerijen en dressings,
  • Gereedschap haken,
  • Flesopener,
  • Kasten en kasten
  • Bovengrillverlichting (exclusief voor premium-versies)

Gezien hun vrij hoge prijs, worden gasbarbecues vaak onder een uitgebreide garantieperiode geplaatst, waarbij specifieke componenten worden gebruikt die zeker een paar jaar werken voordat ze volledig op zijn.

Houtskoolgrills hebben daarentegen niet veel extra functies. Afgezien van zwenkwielen / wielen, karren en intermitterende instrumenthaken, is er weinig tot niets te verwachten van houtskoolgrills als extra’s.

Gas- Of Houtskoolgrill: Wat Is Beter?

Op de lange termijn ligt de uiteindelijke beslissing helemaal bij jou . Na het overwegen van de deugden en gebreken van elke grill, speelt persoonlijke voorkeur nog steeds een rol. Hoe dan ook, het is een belangrijk onderdeel dat moet worden meegenomen in de vergelijking.

Als smaak en authenticiteit voor jou doorslaggevend zijn: ga voor houtskoolgrills .

Als eenvoud van gebruik en gemak de deal-sealers zouden zijn: kies gasgrills .

Hoe Een Gasgrill Om Te Zetten In Houtskool?

Wanneer een gasbarbecue onherstelbaar geruïneerd is of volledig zijn beloop heeft gehad – een paar jaar vanaf aankoop tot een decennium, is het tijd om te overwegen ze met pensioen te laten gaan.

Als het vervangen/kopen van een verse gasbarbecue echter niet aan de orde is, kunt u een gasbarbecue ombouwen naar een houtskoolbarbecue , waardoor u een behoorlijk bedrag bespaart.

Disclaimer : Houd er rekening mee dat de conversie
permanent en onomkeerbaar is. Bovendien bestaat de
kans dat de getransformeerde grill ondermaats presteert . Ga naar eigen goeddunken en zorgzaam te werk.

  • Reinig en ontroest de grill met gespecialiseerde reinigingsmiddelen;
  • Elimineer gasonderdelen – branderbuizen, vlamdempers, gasklep, slang, temperatuurknoppen, enz.
  • Bedek de onderkant van de grills met een metalen plaat met een hoge hittetolerantie en duurzaamheid, eerder roestvrij staal 304 of 316. Een andere keuze is de ovenschaal. Hier laadt u de kolen.
  • Zet de basis vast in de grill door middel van schroeven/lassen en bedek de basis met een laag tin/aluminiumfolie .
  • Hergebruik/vervang de roosters indien nodig.
  • Maak tochtdeuren en ventilatieopeningen om de warmte onder controle te houden.

De laatste stap omvat zware machines en metaalbewerking, dus als u besluit te verhuizen, wees dan voorzichtig en raadpleeg zo nodig een professional.

Voors En Tegens Van Houtskool Versus Gasgrills

Voor uw gemak is hier de samenvattende contrasttabel.