Gesmede Versus Gestempelde Messen. De Onderscheidingen

Gesmede Versus Gestempelde Messen. De Onderscheidingen

Gezien het prijsverschil tussen gesmede messen gestempelde messen , gaan de meeste mensen ervan uit dat gesmede messen, de duurdere, van premium kwaliteit zijn.

Dat was de absolute waarheid. Maar met de vooruitgang in de messenindustrie maken gestempelde messen een inhaalslag.

Dit rapport is bedoeld om licht te werpen op de manier waarop messen worden gemaakt en hoe dat hun kwaliteit beïnvloedt. We zullen ook wijzen op eenvoudige basiskenmerken die u helpen erachter te komen of een mes is gesmeed of gestempeld.

Hoe Gesmede Messen En Gestempelde Messen Worden Geproduceerd

Een gesmeed mes is meestal gemaakt uit één stuk staal. Het is hittebehandeld en in zijn eigen vorm geslagen of gestampt.

Traditioneel worden gesmede messen gemaakt met een methode die bekend staat als hot drop-smeden. Om met deze techniek een mes te verdienen, legt de metaalsmid een staalplaat in een oven tot hij roodgloeiend is. Daarna trekken ze het eruit en slaan het met een hamer in de vorm van een mes voordat ze het door talloze slijprondes plaatsen. Dit was vervelend handwerk dat weken of zelfs weken kon duren.

Tegenwoordig zijn er machines om te helpen met het zware werk. Ongeacht de basisprincipes van het proces blijven hetzelfde. Door smeden kan het metaal met warmte worden behandeld, gegloeid en gehard tot zijn uiteindelijke vorm.

Een gestempeld mes wordt ondertussen uit een massieve staalplaat gesneden. Het wordt op dezelfde manier gemaakt als een handgemaakt koekje wordt gesneden met een koekjesvormer. Het blad wordt vervolgens gehard, gehard en afgewerkt.

Gesmeed Vs.Stamped Knives: De Karakteristieke Animaties

Terminologie

Voordat we ingaan op de kern van de gesmede vs gestempelde messen, laten we eens kijken naar de anatomie van een mes om u vertrouwd te maken met de terminologie. We gaan vooral over het mes, de bolster, de tang, de buik en het handvat, dus misschien willen we meer aandacht besteden aan die delen van het mes.

Hoe Gesmede Messen En Gestempelde Messen Verschillen?

Dikte

Gesmede messen zijn gemaakt uit één stuk metaal en hebben dikkere en hardere messen.

Gestempelde messen zijn over het algemeen dunner en buigzamer.

Tang en versterking

De meeste gesmede keukenmessen hebben een volledige tang die helemaal door het handvat loopt. Dit zorgt voor meer balans en stabiliteit. Bovendien hebben ze klinknagels om de grepen op de tang vast te zetten, en soms een metalen dop, die de grepen beschermt en de balans verbetert.

De meeste gestempelde messen, met name individuen van goedkope merken, hebben slechts een gedeeltelijke tang. Hierdoor zijn deze messen puntzwaar en kan het lemmet na verloop van tijd losraken en loskomen van het handvat. Houd er rekening mee dat veel luxe fabrikanten nu gestempelde messen met volledige tang aanbieden.

De fortificatie, ook wel fingerguard genoemd, is weliswaar een verzwaring van de last en het evenwicht van een mes, maar komt veel vaker voor op een gesmeed mes, maar zelden op een gelast mes.

Gewicht

Met een dikker mes, een dunnere tang en een bolster is een gesmeed mes bijna altijd zwaarder dan een gestempeld mes van dezelfde lengte en breedte.

Dit gewicht helpt echt bij het snijden: je hoeft niet zoveel kracht uit te oefenen met een dikker mes, omdat de zwaartekracht voor je werkt. Het is ook gemakkelijker om een meer optioneel mes op een snijvlak te stenigen; het is deze schommelende beweging die het snijvlak doet.

Voor iedereen met zwakke polsen of vingers, maar door het lichte gewicht van een gestempeld mes kan hij langere tijd in de keuken werken zonder vermoeid te raken.

Materiaal

Gesmede messen kunnen van alle soorten metalen worden bereikt, de meest populaire zijn roestvrij staal, roestvrij staal met een hoog koolstofgehalte en koolstofstaal. Deze legeringen ondergaan verschillende warmtebehandelingen en hebben bijgevolg de neiging om grotere hardheidsgraden te hebben, ergens tussen 54 en 63 op de Rockwell-hardheidsschaal. Dit betekent dat hun snijkant meer tijd nodig heeft om een braam te produceren en aanzienlijk minder honen en slijpen nodig heeft.

De grote hardheid is niettemin een tweesnijdend zwaard; die messen kunnen kwetsbaarder zijn dan messen die dikker zijn, en hun randen en bladen kunnen gemakkelijker barsten of afbrokkelen onder geconcentreerde druk.

Je zult gestempelde messen tegenkomen van dezelfde stoffen als gesmede messen. Maar er zijn veel meer roestvrijstalen gestempelde messen vanwege de betaalbaarheid. Ze zijn ook niet hittebehandeld of gehard tot het niveau dat wordt aangetroffen in gesmede messen.

Gestempelde messen zijn taaier en elastischer. Een mes met een gestanst mes zal minder snel breken als het valt of bij het hakken van hard materiaal, ze buigen gewoon.

Prijs

Beide soorten messen hebben hun voor- en nadelen. Wat betreft prijs-kwaliteitverhouding maken het gebruik van meer materiaal en een complex productieproces gesmede messen echter tot de dure optie. Omdat gestempelde messen minder geld verbruiken en sneller in massa kunnen worden geproduceerd, zijn ze meestal de goedkopere optie.

Het Vonnis

Zowel gesmede als gestempelde messen kunnen van zeer goede kwaliteit zijn en tientallen jaren meegaan. Gesmede messen kunnen een betere duurzaamheid en stabiliteit bieden voor zowel nauwkeurig snijden als het hakken van dikkere en hardere materialen. Als lichtgewicht en betaalbaarheid voor u persoonlijk belangrijke factoren zijn, dan zal een goed gestempeld mes van een vertrouwde fabrikant u goed van pas komen.

Je kunt ook beide bezitten en ertussen schakelen voor verschillende taken; zelf uitvinden wat het beste werkt voor verschillende recepten, betaalbaarheid en duurzaamheid.